Om canicross

Canicross

canicross.se

Canicross - Linlöpning

Linlöpning med hund

 

Canicross innebär terränglöpning med hund. Det hela började som lågsäsongsträning för draghundar, men har nu även blivit väldigt populärt som en fristående sport över hela Europa, särskilt i Storbritannien. Canicross är nära besläktat med Bikejoring, där deltagarna cyklar med sin hund och skijoring, där deltagarna tolkar på skidor bakom hunden.

 

Canicross kan köras med en eller flera hundar, alltid kopplade till löparen. Hunden har sele (dragsele eller joggingsele) och löparen ett midjebälte (gärna med öppen krok). Föraren och hunden/hundarna är förenade med koppel eller lina på mellan 2 och 3 meter. En elastisk del i koppel/lina eller expanderkoppel, draglina minskar rycken för både människa och hund, när hunden drar.

 

Vid officiella tävlingar finns det givetvis särskilda regler och krav på utrustning.

Läs mera om regler och krav på utrustning här.

 

De ursprungliga Canicross-hundarna var av draghundstyper, såsom husky eller malamute, men nu kan de allra flesta raserna vara med, allt från små terriers till stora raser som rottweiler och storpudlar. Variationerna är även stora på människorna som utövar sporten. Människor i alla åldrar och med olika förutsättningar kan delta. Inklusive barn och funktionshindrade, t.ex. synskadade.

 

Canicross är ett utmärkt sätt för både löparen och hundarna att hålla formen. Canicross uppmuntrar även människor och dess hundar att delta i friluftsaktiviteter och träffa andra likasinnade individer.

 

 

Barmarksgrenar:

 

  • Linlöpning
  • Cykling 1 hund
  • Hjulfordon 1 hund
  • Hjulfordon 2 hundar
  • Hjulfordon 4 hundar
  • Hjulfordon 6 hundar
  • Hjulfordon 8 hundar

"Variationerna är även stora på människorna som utövar sporten. Människor i alla åldrar och med olika förutsättningar kan delta"

Bilder CaniX:

 

Hela denna webbplats är en annons från BAGGENPRODUKTER HB.